vivas zalaegerszeg Élmények a 2019-es vívó világbajnokságról
2019 nyarának forróságát emelte a július 15- 23. közötti hazai rendezésű Budapesti Vívó Világbajnokság. A VB. éremtáblázatának a negyedik helyén végzett Magyarország egy arany- és két ezüstéremmel. A Zalaegerszegi Vívó Egylet több tagja is élőben, a helyszínen szurkolhatott a versenyzőknek, és lehetett részese annak a fantasztikus hangulatnak, ami átjárta a BOK csarnokot. Következzék néhány gondolat, élmény és fénykép emlékezésképpen:

 

 

"Egy szép nyári napon elindultunk a vívó vb.-re, Budapestre.

Az utazás nagyon jó hangulatban telt. Észre sem vettük és máris megérkeztünk. A BOK csarnokban nagyon sok ember megfordult. A kerekesszékes vívóknak nagyon jó helyük volt, mindent nagyon jól láttunk. Először megcsodáltuk a csarnokot, majd kezdődött Kreiss Fanni vívása, ahol ő nyert. Később Siklósi Gergely vívott, aki nagyon jó napot fogott ki. Simán legyőzte ellenfelét. Hatalmas volt az öröm. A nap folyamán meglátogattuk a PBT. standját is, ahol felpróbáltuk a vívó ruhákat és vásároltunk is. Itt találkoztunk az olimpiai bajnok Nagy Tímeával. Nagy élmény volt, főleg Seregélyes Balázs vívótársamnak, akinek egyik kedvence Nagy Tímea, annál is inkább, mert egy napon születtek. Összefutottunk Szekeres Pál, kerekesszékes olimpiai bronzérmes és háromszoros paraolimpiai bajnok vívóval is, és lehetőséget kaptunk arra, hogy beszélgethessünk Nemcsik Zsolttal, a kerekesszékes vívók szövetségi kapitányával. Később ismét Siklósi vívott és újra győzött. Közeledett a döntő, de nekünk sajnos már haza kellett jönnünk, így a buszban izgulhattuk végig a végső győzelmet. Mindenki örült az aranyéremnek.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Köszönöm ezt a felejthetetlen utazást Béci bácsinak és a Kerekesszékes Vívóegyesületnek.  Életre szóló élmény volt."

 

Hodor Levente

 

"Ahogy beléptem a csarnokba, valami nagyon különös érzés kerített hatalmába.
Ez az érzés teljesen pozitív volt, hisz már akkor tudtam, hogy életem egyik legszuperebb élménye lesz.
Olyan híres vívók között sétáltam, mint például Mohamed Aida, aki már a hetedik olimpiájára készül.
De szurkoltam az egerszegi származású Lupkovics Dórának - "Lupinak" is, aki a ZVE-ben kezdte a pályafutását!
A selejtező napokon kevesebb szurkoló érkezett, kisebb termekben vívták a tusokat, de ennek is meg volt a maga hangulata.
Aznap eldöntöttük, hogy mindenképpen látni szeretnénk a pénteki döntőket. 
És milyen jól tettük, hisz fantasztikus vívókat láthattunk. 
Több honfitársunk is nagyon jó eredménnyel zárta a napot. A női tőrözőkért és a férfi párbajtőrözőkért izgulhattunk aznap. 
Rédli András a 8. döntőig menetelt, vele közös képet is sikerült csinálni. 
Siklósi Gergely, aki még csak 21 éves, pedig a döntőig küzdötte magát, és egy nagyon izgalmas asszóban világbajnok lett.
Fantasztikus volt a hangulat, a nézőtéren is érezni lehetett a feszültséget, majd a hatalmas örömöt.
A lelátó szinte felrobbant, a tömeg együtt ünnepelt.
Felejthetetlen élmény volt! "
 
Habuczki Vanda
 
 
"Nem szoktam minden hétvégén vívó világbajnokságra járni, de ha csak fele ilyen jó mindegyik, akkor nem ez volt az utolsó. A szervezés nagyon jó volt, egyszer sem álltunk tanácstalanul egy sorban. Nagyon jó érzés látni a saját hazád sportolóit és beleélni magad a versenybe. Lehet, hogy csak a helyszín miatt, de a hangulat elképesztő volt: egy "Hol vannak a magyar szurkolók?" kérdésre az egész csarnok ujjongva tapsolt, kiabált. Ahogy beléptünk a csarnokba, rögtön megragadott bennünket a verseny hangulata, izgalma. Beöltözött vívók járkáltak, VIP kártyás komoly emberek siettek, a kommentátor lelkesen magyarázta, hogy ki indult előbb... 
A technikai rész is kifogástalan volt, a világítás, a pástok... És minden villámgyors volt. Akár egy sérülést kellett ellátni, akár Bexi bácsinak kellett kicserélni egy vezetéket Márton Anna asszója során. De a legnagyobb élmény az esti vívás volt. Akkorra már csak a nagy csarnokban, négy színes páston folytak a legfontosabb asszók. A legvégén már csak középen, egy emelt páston, kivilágított környezetben vívtak az érmekért a legjobb versenyzők. Király volt! Szerintem a kard volt a legizgalmasabb, mivel magyar vonatkozású, nagyon pörgős döntőt láthattunk. Teljesen más egy világbajnokságon és egy edzésen megvívott asszó. Érdekes volt látni a legjobb, legtehetségesebb versenyzők összecsapásait. Összefoglalva: különleges élmény volt és ha lesz a közelben, akkor elmegyünk újra!"
 
Bagosi Bendegúz
 

"Sajnos családi elfoglaltság miatt csak az utolsó nap tudtam kilátogatni a világbajnokságra. Az aznapi döntős versenyszámok a női kard és férfi tőr csapatversenyek voltak. Sajnos magyaroknak már nem szurkolhattam, mivel a női kardcsapat az elődöntőbe jutásért kapott ki, férfi tőrcsapatunk pedig nem volt esélyes rá, hogy éremért küzdjön.  Ennek ellenére hatalmas élmény volt az este. Testközelből láttam a férfi tőr szakág világsztárjait, a kedvenceimet, az amerikai Massialast és Imbodent és Rió olimpiai bajnokát, az olasz Daniele Garozzot. Korábban csak internetes streameken volt szerencsém látni őket, ők voltak a példaképek, vívásukat csodálva nőttem fel, lettem egyre tapasztaltabb vívó.

Mind az asszók, mind a verseny szervezése világszínvonalú volt. Teljes mértékben átérezhető volt az esemény rangja a fantasztikus körítés miatt is.

„Budapest pompás házigazdája volt az eseménynek, a szervezők nagyszerű munkát végeztek, minden szempontból sikeres világbajnokságon vagyunk túl” – jelentette ki a nemzetközi szövetség főtitkára, majd a magyar főtitkártól átvett FIE-zászlót a 2020-as XXXII. Nyári Olimpia japán házigazdájának adta át.

Remélem lesz még hasonló élményben részem a jövőben, egy következő budapesti vívó világbajnokságon!

És sok sikert a magyar vívósportnak a jövő évi tokiói olimpián!"

Darabos Vince