vivas zalaegerszeg Jubileumi ünnepség és időkapszula elhelyezése a Mindszenty-iskolában.

Az évfordulóról bensőséges ünnepséggel emlékeztek meg tegnap. Francoise Debeaupte rendfőnök elmondta: az évfordulóval október végéig tartó ünnepségsorozat kezdődik. Megemlékezett az alapító Fourier Szent Péterről, majd felidézte, hogy Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök hívására 1905 májusában érkezett meg Mattaincourt-ból öt francia nővér, hogy Magyarországon tanítson. Először Zsámbékon működtek, majd 1908. május 27-től Törökbálintra költöztek, ott áldotta meg a püspök a Mattaincourt-ból átköltöztetett harangot is. Ez érkezett 1929-ben Zalaegerszegre, a kápolnájuk tornyába, rajta a felirattal: A Miasszonyunknak vagyok szentelve, a nevem Reménység.

– Ez a liturgikus tárgy jelenti nekünk a múltat, a jelent és a jövőt – mondta Francoise Debeaupte, majd közölte: ezen a napon időkapszulát szentelnek, amit a kivitelezés megkezdésekor a vívócsarnok alapkövébe helyeznek el. A rendfőnök megköszönte, hogy a kormány 2,54 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

Az időkapszulába az ünnepség résztvevői is elhelyeztek egy-egy kordokumentumot. Balról: Vigh László, Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke, Balaicz Zoltán, dr. Semjén Zsolt, Stróber László, Francoise Debeaupte, Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő, Csordás
Róbert, a Mindszenty-iskola igazgatója, Darabos Géza, a ZVE elnöke és Miszori Béla, a megyei vívószövetség elnöke Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester megemlékezett az iskola névadójáról, Mindszenty József hercegprímásról, aki 1928-ban a városba hívta a rendet, mely az 1950-es feloszlatása után 1993-ban láthatott újra munkához az iskolában. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az egyházi nevelés fontosságáról szólt beszédében.

Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes az országépítésről, mint a kormány ars poeticájáról beszélt, a sok építkezésről, ami a fővárosban és vidéken is zajlik. Mint mondta, az országépítésnek szimbolikus példája az egerszegi iskola tornacsarnoka is, mert az alkotás csak akkor valósul meg, ha mindenki megteszi érte azt, ami az ő dolga, itt pedig így történik.

Végül Stróber László apátplébános megáldotta az időkapszulát.

forrás : zaol.hu